Gerelateerde blogs

Samenwerken aan gebiedsontwikkeling in Smakterbroek

Samenwerken aan gebiedsontwikkeling in Smakterbroek

Dat je vanuit een waterschap kunt meekoppelen op...
Landbouwportaal Noord-Holland: plek waar veel sporen samenkomen

Landbouwportaal Noord-Holland: plek waar veel sporen samenkomen

Samenwerken met verschillende partijen en de...
Workshop Mutual Gains Approach: deelnemers aan de slag met Joint Fact Finding
 • Blogs
 • Platform
 • LIFE IP Deltanatuur op koers! Samenwerken aan de ontwikkeling van waardevolle deltanatuur

LIFE IP Deltanatuur op koers! Samenwerken aan de ontwikkeling van waardevolle deltanatuur

  Fieke Meijer
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 108
  Door Fieke Meijer in de groep Platform 89 dagen geleden
  LIFE IP Deltanatuur op koers! Samenwerken aan de ontwikkeling van waardevolle deltanatuur

  Op 16 april kwam een grote groep betrokken en enthousiaste mensen bijeen voor de vierde LIFE IP Deltanatuur Programmabijeenkomst. Deze editie stond in het teken van terugkijken op de ontwikkelfase van het LIFE IP Deltanatuur Programma, maar ook vooruitkijken. In het ochtendgedeelte van de dag kwamen de veldprojecten aan bod met intensieve evaluaties en onderling delen en leren van de ervaringen van de verschillende actiehouders. Het mini-symposium in de middag zorgde met verschillende sprekers en thema-sessies voor verbreding en een flink stuk inspiratie.

   

  De LIFE IP Deltanatuur stuurgroepleden Elze Klinkhammer (Rijkswaterstaat), Piet Winterman (Staatsbosbeheer) en Manon Tentij (Vogelbescherming) zorgden voor een frisse aftrap van de dag. De boodschap die zij meegeven voor de aankomende fase is om in een ontspannen sfeer het gesprek te blijven voeren, goed te luisteren, te leren van elkaar en stappen vooruit te blijven zetten.

  Ontwikkelingen

  Programmamanager Dennis van Schaardenburg stipte vervolgens de verschillende ontwikkelingen aan in en rondom het LIFE IP Deltanatuur Programma. Zoals de overdracht van het stokje als stuurgroepvoorzitter door Co Verdaas aan Donné Slangen, de ontwikkelingen bij de veldprojecten, de tweede Mutual Gains Approach workshop in de reeks die is gehouden en de tweede Masterclass politiek bestuurlijke beïnvloeding, deze keer onder leiding van Sybilla Dekker.

  Eye-openers

  image

  Met deze informatie op zak gingen de actiehouders van de verschillende veldprojecten uiteen in kleine groepen. Een goede gelegenheid om met elkaar de ontwikkelingen in de verschillende veldprojecten te delen en knelpunten en ondersteuningsbehoeften te benoemen. Onder leiding van een programmateamlid, stuurgroeplid en een moderator werd in korte tijd veel kennis en ervaring tussen de verschillende deelnemers gedeeld en werden verbanden en connecties gelegd.

  Inspirerende natuurcolleges

  In de middag sloot een bredere groep deelnemers zich aan bij de direct betrokkenen bij LIFE IP Deltanatuur. Na een goed gevulde lunch werd de nieuwe stuurgroepvoorzitter Donné Slangen (directeur Natuur bij het ministerie van LNV) geïntroduceerd.

  Stuurgroepvoorzitter Donné Slangen:
  “LIFE IP Deltanatuur staat voor verbinden”

  En konden de deelnemers genieten van een inspirerend natuurcollege door Roel Posthoorn. Op passievolle wijze deelde hij zijn vele ervaringen en visies op natuurontwikkeling (gebruik het VORSTIN-model). Danielle de Nie deelde vervolgens haar ervaringen in het samenwerken met verschillende partijen (gebruik Theory U om verandering te realiseren). Deze natuurcolleges zijn geregistreerd door LIFE IP Deltanatuur partner EMS Films en worden beschikbaar gesteld via de LIFE IP Deltanatuur website en de kanalen van EMS Films.

  Prikkelende vragen

  Met deze bak aan inspiratie in the pocket verspreidden de deelnemers zich vervolgens over de verschillende thema-sessies. In de sessies over het getij Grevelingen, vismigratie, waterveiligheid & natuur, het Programma Rijke Wadden, Gebiedsagenda’s, Community of Practice en het Deltaplan biodiversiteitsherstel werd door de deelnemers actief geparticipeerd aan de hand van prikkelende vragen. In anderhalf uur tijd werden kennis gedeeld en ervaringen besproken in de samenwerking in de ontwikkeling van robuuste en dynamische deltanatuur.

  Doorpakken

  image

  De met elkaar gedeelde inzichten, de aangehaalde of nieuw gelegde contacten, de eye-openers, de inspiratie en de tijd en de ruimte die er gedurende de dag genomen is om met elkaar te spreken over samenwerken en deltanatuur thema’s, knelpunten en lessons learned, werden als zeer waardevol ervaren. En leggen een solide basis voor het verder doorpakken op de ingezette route.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers