Gerelateerde blogs

Workshop Mutual Gains Approach: deelnemers aan de slag met Joint Fact Finding
Politiek bestuurlijke beïnvloeding uit het veld: 10 tips

Politiek bestuurlijke beïnvloeding uit het veld: 10 tips

Op 12 december vond de LIFE IP Deltanatuur...
Steurenvlag voor vangstmelding vissers

Steurenvlag voor vangstmelding vissers

Vissers die een zeldzame Europese steur vangen en...
 • Blogs
 • Platform
 • LIFE IP Deltanatuur maakt start met laten stromen van kennis

LIFE IP Deltanatuur maakt start met laten stromen van kennis

  Fieke Meijer
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 40
  Door Fieke Meijer in de groep Platform 130 dagen geleden
  LIFE IP Deltanatuur maakt start met laten stromen van kennis

  Hoe zorg je ervoor dat met de verschillende kennisagenda’s in Nederland op het raakvlak van natuurontwikkeling en waterbeheer je op de juiste plek je kennisbehoefte inbrengt? Daarvoor organiseerde LIFE IP Deltanatuur op 6 december een workshop. In de workshop werden de kennisbehoeften besproken die er spelen binnen de veldprojecten (de C-acties). De kennisbehoeften waren vooraf in beeld gebracht door Wageningen Environmental Research aan de hand van interviews met elf C-acties. De workshop bood gelegenheid aan de respondenten en aan geïnteresseerde LIFE IP Deltanatuur betrokkenen om hierop te reflecteren.

  Daarnaast werd besproken hoe de kennisbehoeften binnen LIFE IP Deltanatuur zich verhouden tot kennisagenda’s buiten LIFE IP Deltanatuur, zoals de kennisagenda’s van de Programmatische Aanpak Grote Wateren, de Gebiedsagenda’s, het Deltaprogramma en het Kennisnetwerk Ontwikkeling en Beheer Natuurkwaliteit. Er is nog werk aan de winkel om kennisagenda’s te ontsluiten en benutten.

  Uit de survey bleek ook dat verschillende veldprojecten binnen LIFE IP Deltanatuur zeer relevante kennis ontwikkelen! Het is de moeite waard om hier meer bekendheid aan te geven. Wanneer kennis over waterbeheer en ecologie stroomt dan gebeuren er innovatieve dingen. Dat liet Iwan de Vries (van het Waterschap Vechtstromen) ook letterlijk zien tijdens de workshop met een filmpje over natuurontwikkeling in de Vecht, één van de LIFE IP Deltanatuur projecten. En zo zijn er meer parels binnen LIFE IP Deltanatuur die waardevolle kennis opleveren voor vergelijkbare lopende en nieuwe deltanatuurontwikkelingsprojecten.

  Om een klein begin te maken met het laten van stromen van kennis heeft de LIFE IP Deltanatuur programma-actie A4 de ‘bibliotheek’ van het LIFE IP Deltanatuur online platform geadopteerd. Hier worden de ‘pareltjes’ uit de LIFE IP Deltanatuur projecten geplaatst. Stuur jouw pareltje op (LifeIpDeltanatuur@rvo.nl) en dan komt het in de bibliotheek.

  Jeroen Veraart en Eduard van Beusekom

  Foto: Bron Rijksoverheid Fotograaf: Rob Poelenjee

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers