Gerelateerde blogs

 • Blogs
 • Platform
 • Uniek pilotproject van start: ontwikkeling van nieuwe natuur rondom windmolens

Uniek pilotproject van start: ontwikkeling van nieuwe natuur rondom windmolens

  Fieke Meijer
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 128
  Door Fieke Meijer in de groep Platform 197 dagen geleden
  Uniek pilotproject van start: ontwikkeling van nieuwe natuur rondom windmolens

  Riffen vervullen een belangrijke functie onder water: ze filteren water, zijn een aanhechtingsplek en een bron van voedsel. Door menselijk ingrijpen en ziektes zijn uit de Noordzee de natuurlijke riffen (vaak schelpdierbanken) nagenoeg volledig verdwenen. Dit is ecologisch een gemis omdat ze een grote waarde hebben in het mariene ecosysteem.

  In de Noordzee worden de komende jaren honderden windmolens geplaatst. Deze creëren risico’s voor de natuur, maar Stichting De Noordzee en Natuur & Milieu zien de windmolens ook als een kans en zijn een uniek project gestart voor het ontwikkelen en versterken van onderwaternatuur op een bijzondere plek: rondom de palen van de windmolens. Tijdens een pilot in windpark Luchterduinen (23 kilometer uit de kust van Noordwijk aan Zee) wordt onderzocht hoe natuurversterking en het opwekken van duurzame energie elkaar kunnen verrijken. Het LIFE IP Deltanatuur programma heeft in de voorfase van dit project bijgedragen aan kennisvorming (onderzoek) en kennisuitwisseling (workshops).

  Windpark als kraamkamer voor onderwaternatuur

  Binnen windparken mag niet met sleepnetten worden gevist en de palen van de windmolens bieden een aanhechtingsplek voor zeeleven. Daarmee zijn windparken de ideale locatie om actief de onderwaternatuur te versterken. Dit najaar worden daarom aan de voet van het windpark Luchterduinen grote kunstriffen, zogenoemde rifballen, en kooien met volwassen oesters op de bodem van de zee geplaatst. De oesters produceren larven die eraan bijdragen dat in het gebied een volwaardig rif ontstaat dat allerlei andere soorten aantrekt, zoals krabben, vissen en zeehonden. Zo dient een windpark als kraamkamer voor onderwaternatuur.

  Blauwdruk voor natuurherstel

  Het pilotproject levert een blauwdruk op voor natuurherstel onder water in alle windparken op zee, zodat dit straks de standaard kan worden bij de bouw van nieuwe parken. De komende jaren worden veel grote, nieuwe windparken gebouwd in het Nederlandse deel van de Noordzee. Via de blauwdruk willen de organisaties stimuleren dat deze ontwikkeling hand in hand gaat met natuurversterking.

  Samenwerken aan natuurontwikkeling

  De rifstructuren worden in het najaar met een installatieschip van Van Oord geplaatst in het Eneco windpark Luchterduinen. De natuurontwikkeling wordt door Bureau Waardenburg, Sas consultancy en Wageningen Marine Research wetenschappelijk onderzocht en met onder andere onderwatercamera’s gemonitord. ASN Bank en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (door middel van het mede-ontwerpen van dit project) maken het project financieel mede mogelijk.

  LIFE IP Deltanatuur: kennisvorming en partijen samenbrengen

  Het LIFE IP Deltanatuur programma heeft in de voorfase van dit project bijgedragen aan kennisvorming (onderzoek) en kennisuitwisseling (workshops) om de mogelijkheden te onderzoeken voor de aanleg van oesterbanken rondom windmolens. Uit dit onderzoek bleek dat er bij de fundering van windmolens spontaan onderwaternatuur kan ontstaan. Daarnaast heeft LIFE IP Deltanatuur ondersteund bij het samenbrengen van verschillende bij het project betrokken partijen.

  Naast dit herintroductie van de oesterproject in de Noordzee ter hoogte van Noordwijk aan zee, wordt er vanuit het LIFE IP Deltanatuur project Schelpdierbanken bijgedragen aan de herintroductie van de platte oesters in de Voordelta. En door LIFE IP Deltanatuur partners ARK Natuurontwikkeling en WNF worden stappen gezet in het herstel van de oesterbanken in de Noordzee bij Borkumse Stenen.

  Wil je meer weten over het “Offshore windparken en natuur project”? Kijk dan op de projectbeschrijving op de LIFE IP Deltanatuur website en op de website van De Rijke Noordzee.

  Bronnen: Stichting De Noordzee, NOS, Trouw

  Fotocredits: Natuur & Milieu

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers