Gerelateerde blogs

Steurenvlag voor vangstmelding vissers

Steurenvlag voor vangstmelding vissers

Vissers die een zeldzame Europese steur vangen en...
LIFE IP op de kaart

LIFE IP op de kaart

De projecten van de partners van LIFE IP...
Stip op de horizon

Stip op de horizon

Op 10 april kwamen de partners samen, om te...

Partijen tekenen voor versterking IJsselmeergebied

  Patricia de Zoete
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 195
  Door Patricia de Zoete in de groep Redactie LIFE IP 424 dagen geleden
  Partijen tekenen voor versterking IJsselmeergebied

  Het IJsselmeer is een icoon van de Nederlandse waterwerken en van onschatbare waarde voor recreatie, natuur en de economie. Om dit belang te onderschrijven heeft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) dinsdag 17 mei 2018 namens het kabinet met 60 belanghebbenden de Agenda IJsselmeer 2050 getekend.

  Samen
  Hierin staat hoe het IJsselmeergebied wordt klaargestoomd voor de toekomst en hoe betrokken overheden en organisaties daarin thema’s als waterveiligheid, natuur, cultureel erfgoed, recreatie, scheepvaart en economie samen oppakken.

  In de Agenda IJsselmeergebied staan de afspraken tussen de betrokken 5 ministeries, 4 provincies, 32 gemeenten, 6 waterschappen, belangenverenigingen en het bedrijfsleven. Uitgangspunt is dat bij toekomstige projecten een verbinding wordt gelegd tussen ontwikkelingen in het water en het daaromheen liggende land. Dat verschillende belangen succesvol samen kunnen gaan, is al aangetoond met eerdere initiatieven zoals de Marker Wadden, de versterking van de Houtribdijk en de vismigratierivier in de Afsluitdijk.

  Nieuwe projecten
  Rondom het IJsselmeergebied staan de komende tijd nieuwe projecten op stapel. Zo wordt bijvoorbeeld de bescherming van de Friese kust tegen erosie gekoppeld aan een verrijking van de natuur en investeringen in recreatie.

  Ook bij de ontwikkeling van het gebied tussen Lelystad en Almere wordt gezocht naar een ideale mix van dijkversterking, recreatie en natuur. Verder liggen er interessante initiatieven om een recreatienetwerk in het IJsselmeergebied op te zetten, waarbij ondernemers gestimuleerd worden om betere toeristische bootverbindingen op te zetten tussen plaatsen zoals Medemblik en Kampen.

  Afspraken
  Elke 2 jaar wordt tegen het licht gehouden of de partijen zich houden aan de gemaakte afspraken van de agenda IJsselmeergebied.

  De Agenda IJsselmeer 2050 is een relevante ontwikkeling voor LIFE IP Deltanatuur, waarbij ook partners en acties van LIFE IP Deltanatuur betrokken zijn: o.a via de projecten Vismigratie Grote Wateren, Samenwerken aan Bodem & Water en Markermeer-Oostvaardersplassen.

  Meer weten? Lees meer op Agenda IJsselmeergebied 2050.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers