Gerelateerde blogs

Een nieuwe toekomst voor de steur in Nederland

Een nieuwe toekomst voor de steur in Nederland

De Europese Atlantische steur is de grootste vis...
Nederland succesvol in aanvraag Europese LIFE subsidie

Nederland succesvol in aanvraag Europese LIFE subsidie

Met het subsidieprogramma LIFE ondersteunt de...
Programma LIFE IP Deltanatuur treedt naar buiten op Deltacongres

Programma LIFE IP Deltanatuur treedt naar buiten op Deltacongres

LIFE IP Deltanatuur is officieel gelanceerd op 2...
De terugkeer van de steur

De terugkeer van de steur

De zeldzame Europese (Atlantische) steur is de...

Bezoek Europese Commissie aan Rotterdam

  Sachiko Vermist
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 67
  Door Sachiko Vermist in de groep Redactie LIFE IP 537 dagen geleden Reacties (1)
  Bezoek Europese Commissie aan Rotterdam

  De Europese Commissie (NEEMO) bracht op 26 januari 2018 een bezoek aan twee projecten rond de stad Rotterdam, waar vraagstukken rond getijdenatuur en vismigratie centraal staan. De Commissie deed dit in het kader van het programma LIFE IP Deltanatuur 2016-2022. Het Project Smakterbroek dat zich richt op integrale gebiedsontwikkeling in de regio Limburg was ook aanwezig om de commissie te informeren.  

  Verschillende organisaties zoals de Gemeente Rotterdam en de twee aanwezige Waterschappen praatten de commissieleden bij en namen hen mee het veld in. De Commissie sprak na afloop zijn waardering uit voor de initiatieven en ideeën die de verschillende partners naar voren brachten.

  Getijdenpark van Brienenoord
  Langs de oevers van de Maas, op het Eiland van Brienenoord, wordt door de gemeente Rotterdam een getijdenpark aangelegd. Het park brengt niet alleen bijzondere natuur terug, maar biedt ook ruimte voor recreatie in de Rotterdamse regio.

  In 2016 is het initiatief genomen om de kansen voor een getijdenpark op het Eiland van Brienenoord of bij Polder De Esch te onderzoeken. Na onafhankelijk onderzoek in samenwerking met bewoners, omwonenden en bedrijven is gekozen voor het Eiland van Brienenoord.

  Het getijdenpark maakt het leven in een delta zichtbaar en beleefbaar. De nieuwe getijdennatuur trekt door de werking van eb en vloed bijzondere planten, vissen en vogels aan die op de grens van zoet en zout leven. Rotterdammers krijgen niet alleen de kans van dichtbij te genieten van de natuur, maar kunnen ook hengelen, wandelen en picknicken langs de groene oevers van de Nieuwe Maas.

  Vismigratie grote wateren
  Een samenwerking van vier waterschappen brengt bestaande vismigratieroutes in kaart. Op basis van de uitkomsten wordt gekeken welke maatregelen nodig zijn om de leefgebieden voor de vissen bereikbaar te maken. Samen met de evaluatie over vismigratie voorzieningen draagt dit bij aan een gezonde en productieve vispopulatie voor het rivierengebied. Een gezonde vispopulatie bestaat onder andere uit de driedoornige stekelbaars, paling en de Natura 2000-soorten bittervoorn, kleine modderkruiper en de rivierdonderpad.

  Smakterbroek
  Het gebied Smakterbroek is een van nature laaggelegen verzamelpunt van water. Zonder voorzieningen overstroomt Smakterbroek als één van de eerste gebieden in de regio. Dit kan komen door extreme neerslag en anderzijds vanwege regionale hydrologische maatregelen die in de periode 2012-2015 zijn genomen. Deze plek is daarmee een logische plek voor waterberging. LIFE IP is daarbij een katalysator om tot een strategisch integraal plan te komen voor de aanpak van klimaat- en milieu (N2000) problemen van het gebied.

  Onderzoek naar knelpunten
  De dag voorafgaand aan de veldbezoeken kregen de overkoepelende programma acties de ruimte om hun onderzoeken te presenteren. Ook nam de Commissie uitgebreid de administratieve en financiële kant van het Programma LIFE IP Deltanatuur door met de verantwoordelijken. Hierbij werd duidelijk dat alle deelnemende partijen al een flinke sprong in de voortgang hadden gemaakt.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Erik Opdam
    Erik Opdam 535 dagen geleden

    Ik was er vrijdagochtend bij, presentaties Getijdenpark, Vismigratie en (door mijzelf vanuit Waterschap Aa en Maas:) Smakterbroek. Ik begrijp dat het gebiedsbezoek aan Getijdenpark Eiland van Brienenoord een plezierige kennismaking met de praktijk was. Ik deel de constatering dat de Commissie een goed beeld heeft gekregen van onze voortgang in concept- en gebiedsontwikkelingen. 

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers